هوشمندسازی صنعت ساخت و ساز
هوش مصنوعی (AI) یک مولفه حیاتی در مهندسی و ساخت و ساز مدرن است. هوش مصنوعی در ساخت و ساز به حل چالشهای اساسی این صنعت مانند هزینه و ایمنی روبه رو شود. هوش مصنوعی را میتوان در مراحل مختلف پروژه ساخت و ساز شامل طراحی، مناقصه، تامین مالی، حمل و نقل، بهرهبرداری تا مدیریت دارایی استفاده نمود. در ادامه، کاربردهای هوش مصنوعی در ساخت و ساز مطرح شده است:
هوش مصنوعی در مدیریت ساخت و ساز
زمانبندی پروژه:
مدلهای هوش مصنوعی میتوانند برای توسعه برنامههای زمانی پروژه استفاده شوند که هزینهها را کمینه و کارایی را بیشینه میکنند. این مدلها میتوانند عواملی از قبیل دسترسی به منابع، هزینههای نیروی کار و دسترسی به مواد را مدنظر قرار داده و برنامههای بهینه پروژه را توسعه دهند.
انتخاب مکان:
مدلهای هوش مصنوعی میتوانند برای شناسایی مکان بهینه برای یک پروژه جدید استفاده شوند. این مدلها میتوانند عواملی از قبیل هزینه زمین، نزدیکی به حمل و نقل، و دسترسی به امکانات عمومی را در نظر بگیرند تا مکانی را با اقتصادیترین هزینه شناسایی کنند.
بهینهسازی پرتفوی املاک:
مدلهای هوش مصنوعی میتوانند برای بهینهسازی پورتفوی املاک استفاده شوند که عواملی از قبیل نرخ اشغال، درآمد اجاره، و هزینههای نگهداری را مدنظر قرار میدهند. این مدلها میتوانند به شرکتهای مشاور املاک کمک کنند تا پورتفویهایی توسعه دهند که برای سودآوری بهینه شده باشند.
بینایی ماشین در صنعت ساخت و ساز و مستغلات
بازرسی ساختمان:
بازرسی ساختمانها، شناسایی مسائل احتمالی ایمنی یا مسائل مربوط به رعایت مقررات.
مدلسازی سهبعدی:
ایجاد مدلهای سهبعدی از ساختمانها، بهبود طراحی معماری و برنامهریزی ساخت و ساز.
کنترل کیفیت و بازرسی:
تجزیه و تحلیل ایمنی محل سایت و مدیریت دارایی.
پردازش زبان طبیعی در صنعت ساخت و ساز و مستغلات
چتباتها و دستیاران صوتی:
برای خدمات و پشتیبانی مشتریان.
تحلیل دادههای املاک و مستغلات:
موتورهای جستجوی زبان طبیعی برای تحلیل دادههای املاک و مستغلات، تولید خودکار گزارش و تحلیل برای پیشبینی نگهداری و کاهش زمان توقف.
یادگیری ماشین در صنعت ساخت و ساز و مستغلات
ارزیابی املاک:
برآورد سریعتر و دقیقتر ارزش املاک بر اساس دادههای تاریخی و سایر عوامل مرتبط.
نگهداری پیشگیرانه:
پیشبینی زمانی که تجهیزات احتمالاً خراب میشوند و سپس وارد کردن این پیشبینیها به سیستم برنامهریزی یا برنامهریزی بهینهسازیشده.
کنترل کیفیت:
نظارت بر فرایندهای ساخت و ساز و شناسایی نقصها در ساختمانها و سازههای دیگر.
قواعد کسب و کار در صنعت ساخت و ساز و مستغلات
مدیریت پروژه:
سیستمهای مبتنی بر قوانین میتوانند به شرکتهای املاک و ساخت و ساز کمک کنند تا با اعمال قوانین برای بهینهسازی برنامهریزی، تخصیص منابع و مدیریت مواد، پروژهها را مدیریت کنند، اما در محیطهای پیچیدهتر، رویکردهای بهینهسازی که قوانین تجاری را به عنوان “محدودیت”ها در بر میگیرند، ممکن است برتری داشته باشند.
مدیریت ایمنی:
سیستمهای مبتنی بر قوانین میتوانند به شرکتهای املاک و ساخت و ساز کمک کنند تا با اعمال قوانین، اطمینان حاصل کنند که مقررات ایمنی رعایت شده و حوادث ایمنی کمینه شوند.
دکتر مصطفی جهانگشای رضائی
استاد گروه مهندسی صنایع دانشگاه صنعتی | هوش مصنوعی در کسب و کار