Skip to main content

هوش مصنوعی در مدیریت HSE

رویکرد داده محور جهت بهبود ایمنی محیط کار و کمک به سازمان ها جهت بهینه سازی عملیات و کاهش هزینه ها

چالش های مدیریت HSE

طی سالیان آتی،‌ مدیریت ایمنی، بهداشت و محیط زیست با چالش های عمده ای مواجه میگردد که حاصل افزایش پیچیدگی ناشی از دیجیتالی سازی و ظهور فناوری های نوین میباشد. این تحولات موجب می شود تا سیستم های مدیریت HSE کنونی همچون گذشته برای شناسایی و ارزیابی ریسک مناسب  نباشند. از طرفی دیگر، تاسیسات تولیدی در حال تولید حجم انبوهی داده ها هستند که سازمان ها تنها در حال استفاده از بخش محدودی از آنها میباشند و این به مفهوم از دست رفتن فرصت هاست.

از این رو، سرمایه گذاری بر روی سیستم های مدرن و به روز در زمینه مدیریت HSE و فناوری های نوین با قابلیت بهبود مستمر ایمنی فرآیند در دستور کار سازمان های فعال در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی قرار گرفته است. 

پیشگیری‎؛ بهتر از درمان

سیستم های مدیریت HSE کنونی اغلب متمرکز بر اقدامات اصلاحی پس از وقوع حوادث میباشند. در حالیکه، پیشگیری همواره به عنوان رویکردی مناسب تر شناخته می شود. پیش بینی حوادث در صنایع پویا همچون نفت، گاز و پتروشیمی، امری پیچیده و زمانبر و محتمل بر خطا برای عوامل انسانی خواهد بود. مدلسازی های مبتنی بر فناوری هوش مصنوعی می توانند با سرعت و دقت بسیار بالاتری انواع مختلف حوادث را طبقه بندی نموده و الگوهای هوشمند مربوط به ریشه یابی حوادث را پیش از وقوع رویدادهای ناگوار شناسایی نمایند. مدل های مبتنی بر هوش مصنوعی به طور پیوسته یادگیری مبتنی بر داده ها را توسعه داده و عملکرد سازمان را در زمینه مدیریت HSE بهبود میبخشند.

هوش مصنوعی در HSE

تلفیق فناوری های نوین با سامانه HSE 

هوش مصنوعی دارای ظرفیت های نامحدودی میباشد که میتوان جهت مرتفع نمودن طیف گسترده ای از چالش های کنونی صنایع بکار گرفت. شرکت دانش بنیان فن آوران گیتی افروز در تلاش است تا با ارزیابی و تحلیل نیازمندی ها و الزامات، راهکارهای سفارشی را در راستای رشد و توسعه سازمان ها ارائه نماید. 

هوش مصنوعی در HSE

بینایی ماشین (پردازش تصویر)

فناوری بینایی ماشین از الگوریتم های هوش مصنوعی به منظور آنالیز داده های بصری بدست آمده از تصاویر و ویدئوها استفاده مینماید. بینایی ماشین در HSE برای موارد مختلفی همچون افزایش امنیت، رصد و نظارت بر سایت های کاری جهت ارزیابی انطباق ایمنی، شناسایی رفتارها و وضعیت های غیرایمن و تشخیص ناهنجاری ها و خطرات بالقوه به صورت لحظه ای و هوشمند مورد استفاده قرار میگیرد. 

هوش مصنوعی در HSE

پردازش زبان طبیعی

پردازش زبان طبیعی در حوزه HSE به منظور پردازش حجم انبوهی از داده های متنی همچون گزارشات سوانح، کتابچه ایمنی و قوانین و مقررات مورد استفاده قرار میگیرد. بکارگیری پردازش زبان طبیعی، امکان استخراج بینش های اطلاعاتی ارزشمند، شناسایی روندها و بهبود ارزیابی ریسک و تسریع تصمیمات مدیریتی را فراهم مینماید. 

هوش مصنوعی در HSE

یادگیری ماشین

یادگیری ماشین در HSE به منظور آنالیز حجم انبوهی از داده های زمانی مرتبط با حوادث و رویدادهای احتمالی یا به وقوع پیوسته جهت شناسایی الگوها و طبقه بندی ریسک های ایمنی مورد استفاده قرار میگیرد. یادگیری ماشین توسط آنالیز این الگوها میتواند به شناسایی خطرات بالقوه و بالفعل و ارائه تدابیر پیشگیرانه کمک نماید. 

هوش مصنوعی در HSE

رباتیک و اتوماسیون

ربات های مبتنی بر هوش مصنوعی و سیستم های اتوماسیون جهت اجرای امور پرریسک و کاهش قرارگیری منابع انسانی در معرض خطرات مورد استفاده قرار میگیرد. اجرای بازرسی ها، تعمیرات و مدیریت مواد خطرناک توسط ربات ها، امکان پیاده سازی عملیات را به نحو اثربخش تر و ایمن تر فراهم مینمایند. 

هوش مصنوعی در HSE

سیستم های پشتیبان تصمیم گیری

سیستم های تصمیم یار، ارزیابی ریسک ها و بهبود تصمیم گیری ها را از طریق آنالیز دیتاست های پیچیده فراهم مینمایند. این سیستم ها دارای قابلیت ارائه پیشنهادات لحظه ای، پیشنهاددهی اقدامات اصلاحی، پشتیبانی از بازرسی های حوادث، پیش بینی رخدادهای احتمالی با بررسی سوابق حوادث قبلی که در سازمان اتفاق افتاده است، میباشد. تمامی این موارد، بستری را فراهم مینماید تا مدیران را جهت اخذ تصمیمات آگاهانه تر توانمندتر سازند. 

هوش مصنوعی در HSE

دیوایس های هوشمند سیار و اینترنت اشیا

تلفیق هوش مصنوعی با ابزارهای هوشمند و اینترنت اشیا، امکان پایش و رصد سلامت و ایمنی کارکنان را به صورت لحظه ای فراهم می نماید. این ابزارها علائم حیاتی را رصد نموده، سطوح خستگی، استرس و مسمومیت را شناسایی نموده و آلارم دهی به پرسنل و سرپرستان را در موقعیت های اضطراری و موقعیت های دارای ریسک های بالقوه اجرا میگردد. 

هوش مصنوعی در HSE

شماری از راهکارهای هوش مصنوعی در HSE

شرکت دانش بنیان فن آوران گیتی افروز از طریق ارائه راهکارهای سفارشی و نوآورانه، پاسخگوی مسائل پیچیده و چالش های خاص صنعت نفت، گاز و پتروشیمی میباشد. این راهکارها قابلیت یکپارچه سازی با سایر سامانه های مورد استفاده در صنعت همچون ERP، مدیریت ریسک و غیره را دارند. 

هوش مصنوعی در HSE

هوش مصنوعی و مدیریت انطباق

کنترل انطباق هوشمند

بکارگیری الگوریتم های هوش مصنوعی جهت آنالیز مستمر تغییرات قوانین و اطمینان از عملیات منطبق

گزارش دهی خودکار انطباق

تسهیل فرآیندهای گزارشدهی انطباق توسط هوش مصنوعی جهت گردآوری، ساماندهی و ایجاد گزارشات دقیق

تحلیل انطباق پیش بینی کننده

پیش بینی مسائل بالقوه مرتبط با انطباق جهت پیاده سازی اقدامات پیشگیرانه به موقع

هوش مصنوعی در HSE

هوش مصنوعی و مخاطرات شغلی

بهینه سازی ارزیابی ریسک

اجرای ارزیابی های ریسک به صورت لحظه ای جهت شناسایی و اولویت بندی مخاطرات شغلی بالقوه

پیش بینی حوادث

پیش بینی و پیشگیری از حوادث محیط کار توسط تحلیل داده های زمانی و شناسایی الگوهای ایجاد کننده موقعیت های حادثه ساز

پیشنهادات ایمنی سفارشی

ارائه پیشنهادات ایمنی سفارشی برای پرسنل مبتنی بر آنالیز هوشمند موقعیت های شغلی و فضای کار

هوش مصنوعی در HSE

هوش مصنوعی و بلایای طبیعی

سیستم های آلارم دهی هوشمند

پیاده سازی سیستم های آلارم دهی هوشمند جهت پیش بینی بلایای طبیعی، آماده سازی های به موقع و اجرای فرآیندهای از پیش تعیین شده و هوشمندانه متناسب با شرایط پیش آمده

برنامه ریزی واکنش های اضطراری

شبیه سازی های هوشمند جهت تدوین طرح های پاسخگویی موثر به انواع سناریوها، بهینه سازی منابع و اخذ تصمیمات هوشمندانه در شرایط بحرانی با در نظر گرفتن رخدادهای موجود

ارزیابی بهینه شرایط با بهره مندی داده های دقیق  حادثه

بهره مندی از هوش مصنوعی جهت نظارت و ارزیابی بر اثرات مخرب محیطی بعد از بلایا و تسهیل اثربخشی اقدامات بازسازی

هوش مصنوعی در HSE

هوش مصنوعی و ایمنی کارکنان

نظارت بر سلامت

بکارگیری سیستم های پایش سلامت هوشمند جهت رهگیری وضعیت سلامتی کارکنان و مداخلات به موقع در موارد لزوم

تحلیل ایمنی محیط کار

بکارگیری سنسورهای هوشمند و تحلیل داده جهت ارزیابی لحظه ای محیط کار و تشخیص مخاطرات ایمنی بالقوه

مانورهای حرفه ای جهت مقاصد آموزش ایمنی

سفارشی سازی برنامه های آموزش ایمنی توسط هوش مصنوعی مبتنی بر نیازهای پرسنل در راستای بهبود آگاهی ایمنی و شبیه سازی آموزش موقعیت های پرریسک مبتنی بر فناوری های AR و VR

هوش مصنوعی در HSE

هوش مصنوعی و اثرات زیست محیطی

استراتژی های کاهش آلاینده ها

بهینه سازی هوشمند فرآیندها، کاهش نشر آلاینده ها و کمک به سازمان ها جهت دستیابی به اهداف پایداری

ارزیابی ریسک های زیست محیطی

ارزیابی ریسک های بالقوه زیست محیطی مرتبط با عملیات و تدوین استراتژی جهت به حداقل رساندن اثرات مخرب

پایش پایداری

رهگیری مستمر و آنالیز داده های مرتبط با محیط زیست، توانمندسازی سازمان ها جهت اتخاذ تصمیمات داده محور جهت کاهش ردپای کربن

پیروی از استانداردهای جهانی

توانمندسازی سازمان ها جهت انطباق با الزامات و قوانین مرتبط با انرژی از طریق تسهیل فرآیندهای انطباق و رهگیری دقیق

هوش مصنوعی در HSE

هوش مصنوعی در HSE چگونه موجب کاهش هزینه ها میگردد؟

هوش مصنوعی به سرعت در حال تحول صنایع مختلف میباشد و صنعت نفت و گاز نیز از این قاعده مستثنا نیست. این صنعت همواره به داشتن عملیات پیچیده، تجهیزات گران قیمت و محیط کار پرریسک شناخته شده است. سالیان طولانی است که این صنعت با چالش هایی همچون کاهش هزینه ها، تضمین ایمنی و مدیریت منابع انسانی درگیر است. امروزه با تلفیق راهکارهای هوش مصنوعی در بخش های مختلف صنعت نفت و گاز، بسیاری از مسائل به نحو اثربخش تری قابل حل و فصل است. مهم تر آنکه هوش مصنوعی به بهینه سازی تولید و کاهش هزینه عملیات کمک نموده و همزمان، ریسک ها را به حداقل میرساند. 

هوش مصنوعی در HSE

بهینه سازی مصرف انرژی با هوش مصنوعی

شرکت های فعال در صنعت نفت و گاز، مصرف کنندگان عمده انرژی به شمار می روند و هرگونه کاهش مصرف انرژی میتواند صرفه جویی های قابل توجهی را در هزینه ها رقم بزند. الگوریتم های هوش مصنوعی می توانند داده های مصرف انرژی را به صورت لحظه ای آنالیز نموده و نقاط هدررفت انرژی را شناسایی نمایند. سپس می توانند پیشنهاداتی در مورد نحوه بهینه سازی مصرف انرژی و کاهش هزینه ها ارائه دهند. 

هوش مصنوعی در HSE

بهینه سازی حمل و نقل با هوش مصنوعی

صنعت نفت و گاز شامل جابه جایی مواد و تجهیزات در فواصل طولانی میباشد. خطوط لوله عظیم به منظور انتقال نفت و گاز مورد استفاده قرار میگیرند که هزینه های بسیاری در بر دارند. الگوریتم های هوش مصنوعی میتوانند داده های حمل و نقل را تحلیل نموده و فرآیند حمل و نقل را به منظور کاهش هزینه ها بهینه نمایند. شناسایی اثربخش ترین مسیرها، بهترین زمان جابه جایی مواد و تجهیزات و مقرون به صرفه ترین حالت حمل و نقل از جمله راهکارها به شمار میروند. 

هوش مصنوعی در HSE

بهینه سازی مدیریت پرسنل با هوش مصنوعی

مدیریت موثر منابع انسانی اهمیت فراوانی جهت کاهش هزینه ها دارد. الگوریتم های هوش مصنوعی میتوانند داده های پرسنل را آنالیز نموده و پیشنهاداتی در رابطه با روش های اثربخش کاهش هزینه های مرتبط با نیروی کار ارائه نمایند. سیستم های مبتنی بر هوش مصنوعی بینش های اطلاعاتی ارزشمندی در مورد بهترین شیوه تخصیص امور، برنامه ریزی شیفت های کاری و موثرترین شیوه مدیریت منابع انسانی ارائه میدهند. 

هوش مصنوعی در HSE

مدیریت نوسانات بازار با هوش مصنوعی

پیش بینی نوسانات بازار امری دشوار بوده و اغلب تاثیر بسزایی بر صنعت نفت و گاز و صنایع وابسته به آن ایفا می نماید. هوش مصنوعی امکان آنالیز حجم انبوه داده های روند بازار جهت پیش بینی وضعیت آینده بازار را فراهم می نماید. در نتیجه، میتوان تصمیمات مربوط به مدیریت عرضه و موجودی را بر مبنای این پیش بینی ها اتخاذ نمود. این امر موجب ایمن سازی صنعت نفت و گاز در برابر ریسک های نوسان بازار میگردد. 

هوش مصنوعی در HSE

پیش بینی های هوشمند با هوش مصنوعی

آنالیز هوشمند داده های مالی جهت پیش بینی روندهای آتی و کمک به سازمان ها جهت اتخاذ تصمیمات مالی بهتر و بهینه سازی گردش نقدینگی

مدیریت ریسک با هوش مصنوعی

شناسایی و کاهش ریسک های مالی توسط آنالیز حجم بالای داده ها به صورت لحظه ای و ارائه بینش های اطلاعاتی در راستای بهبود ارزیابی ریسک

تشخیص تقلب با هوش مصنوعی

شناسایی الگوهای غیرمعمول در تراکنش های مالی توسط الگوریتم های هوش مصنوعی جهت پیشگیری از کلاهبرداری و زیان های مالی

بهینه سازی هزینه ها با هوش مصنوعی

شناسایی نقاط عدم اثربخشی در فرایندها و پیشنهاد اقداماتی در راستای صرفه جویی در هزینه ها و بهبود عملکرد مالی شرکت ها

هوش مصنوعی در HSE

داشبورد مدیریتی مبتنی بر هوش مصنوعی

داشبورد مدیریتی در صنعت نفت و گاز، نمایش بصری شاخص های کلیدی عملکرد و سنجه های حیاتی میباشد که دیدگاه جامعی از عملیات سازمان را به صورت یکپارچه و لحظه ای در اختیار مدیران قرار میدهد. داشبورد مبتنی بر هوش مصنوعی ابزاری هوشمند جهت رهگیری لحظه ای، تحلیل روند و گزارشات سفارشی میباشد که امکان دستیابی سریع تصمیم گیرندگان به اطلاعات لحظه ای را در یک پلتفرم و به صورت یکپارچه فراهم مینماید.

  • بهبود تصمیم گیری ها
  • کاهش وقفه ها
  • شفافیت عملیات
  • شناسایی گلوگاه ها
  • بهینه سازی فرآیندها

جمع بندی

تلفیق شیوه های برقراری ایمنی شغلی ‌کنونی با هوش مصنوعی میتواند رویکرد سازمان به سلامت، ایمنی و محیط زیست (HSE) را متحول نماید. ظرفیت های هوش مصنوعی در HSE موجب بهبود پایش ایمنی، ارزیابی ریسک و آموزش ایمنی در سازمان ها میگردد. سیستم های HSE مبتنی بر هوش مصنوعی امکان آنالیز لحظه ای داده ها، پیش بینی حوادث احتمالی و شناسایی ریسک هایی که در گذشته مورد توجه واقع نشده اند را فراهم مینماید. علاوه براین، برنامه های آموزش ایمنی مبتنی بر هوش مصنوعی، تجربیات آموزشی تعاملی را برای منابع انسانی رقم میزنند. پیاده سازی هوش مصنوعی در HSE مستلزم تعامل میان سامانه های مبتنی بر هوش مصنوعی و نیروی انسانی میباشد. هوش مصنوعی ظرفیت های فراوانی را ارائه مینماید و سازمان با بهره گیری از این ظرفیت ها، قطعا میتوانند رویه HSE‌ خود را به صورت قابل توجهی ارتقا دهند.

Leave a Reply

Close Menu