داده ها نقش مهمی در شیوه عملکرد یک شرکت یا سازمان بویژه در شرایط عدم قطعیت اقتصاد دارا هستند. داده ها فرصت بهینه سازی عملیات، بهبود کارایی و کسب نتایج بهتر را به سازمان ها ارائه میدهند. با شناخت مزیت پایتون برای پروژه های سازمانی میتوان به صورت بهینه تر از داده ها استفاده نمود. زبان برنامه نویسی پایتون با ارائه یک فریمورک اپن سورس، تیم های داده را جهت دستیابی به بینش های پیشرفته داده توانمند می سازد.
پایتون اکنون یکی از محبوب ترین زبان ها برای علم داده است که توسط ۱۵.۷ میلیون توسعه دهنده در سطح جهان مورد استفاده قرار میگیرد. این زبان موجب تمایز سازمان ها در زمینه تحلیل پیشرفته داده ها می گردد.
دلیل محبوبیت فراوان پایتون چیست؟
کاربردهای پایتون در جنبه های مختلف ملموس است، اگرچه ممکن است بسیاری آن را درک نکرده باشند. به عنوان مثال، پایتون مبنای الگوریتم نتفلیکس، یکی از معروف ترین پلتفرم های پخش آنلاین فیلم و سریال در جهان، و همچنین مبنای نرم افزاری است که کنترل ماشین های خودران را به عهده دارد. پایتون به گونه ای طراحی شده است که در حوزه های مختلف همچون دیتاساینس، توسعه نرم افزار، توسعه وب و اتوماسیون کاربرد دارد. این تنوع کاربرد به همراه سهولت استفاده، آن را برای بسیاری از افراد قابل دسترس نموده است. و امکان تعامل آسان را برای تیم های یادگیری ماشین (ML)، مهندسان داده و دیتا ساینتیست ها فراهم مینماید.
پایتون تحت لایسنس اپن سورس توسعه داده می شود که استفاده و توزیع آن را به صورت رایگان امکان پذیر نموده است. همچنین، یک اکوسیستم قدرتمند از کتابخانه های اپن سورس محسوب می شود.
یکی دیگر از جنبه های مهم جذابیت پایتون به سرعت آن مربوط می شود. در بسیاری از کاربردهای مربوط به آنالیز داده، سادگی کدهای پایتون موجب کاهش زمان به ثمر رساندن یک پروژه میگردد. این امر، یکی از دلایلی است که پایتون یک انتخاب عالی برای پیاده سازی هوش مصنوعی و الگوریتم های آن محسوب می شود.
رویکرد اپن سورس دارای مزیت های منحصر به فردی برای کسب و کارها می باشد. به عنوان مثال، شمار زیادی از توسعه دهندگان به توسعه پروژه ها کمک کرده و موجب تسهیل تعامل و دستیابی سازمان ها به اهدافشان می شوند. کسب و کارها با استفاده از اکوسیستم قدرتمند پایتون که مجموعه ای از پکیج های اپن سورس را شامل می شود، میتوانند پروژه های خود را توسعه دهند. بدون آنکه با پیچیدگی های مربوط به پیاده سازی برنامه های شخص ثالث درگیر باشند. همه این موارد موجب محبوبیت فراوان پایتون در زمینه دیتا ساینس شده است.
پایتون و یادگیری ماشین
طبق جدیدترین نظرسنجی از توسعه دهندگان پایتون، ۵۱ درصد توسعه دهندگان معتقدند که آنالیز داده اکنون مهم ترین کاربرد پایتون محسوب می شود. و ۳۸ درصد معتقدند که یادگیری ماشین (ML) نیز جزو کاربردهای برتر این زبان به شمار می رود. پایتون بیش از ۷۰,۰۰۰ کتابخانه برای دیتا ساینتیست ها ارائه می نماید.
این کتابخانه ها شامل مجموعه ای از کدها بوده که میتوان به صورت مکرر در پروژه های مختلف استفاده نمود. این امر، برنامه نویسی پایتون را بسیار ساده تر می نماید چراکه دیتاساینتیست ها نیاز به برنامه نویسی پروژه ها از صفر نخواهند داشت.
برای کسب و کارهایی که قصد درک یادگیری ماشین را برای نخستین بار دارند، پایتون بسیار موثر است. چراکه با ارائه کدهای دقیق به توسعه دهندگان اجازه میدهد تا برنامه نویسی راهکارهای مورد اعتماد یادگیری ماشین را در زمان کوتاه تر انجام دهند. این بدان معناست که توسعه دهندگان میتوانند تمام تلاش خود را برای حل مشکل یادگیری ماشین به جای تمرکز برای پیچیدگی های فنی این زبان به کار گیرند. همچنین، عدم وابستگی به یک پلتفرم خاص، موجب می شود تا تقریبا در هر سیستم عاملی قابلیت اجرا داشته باشد.
در نتیجه، پایتون موجب بهبود نحوه تعامل تیم دیتاساینتیست ها، مهندسان داده و توسعه دهندگان اپلیکیشن جهت تبدیل مدل های یادگیری ماشین آزمایشی به مرحله پیاده سازی واقعی میگردد.
پایتون و آینده
رهبران کسب و کار با فشار فزاینده ای برای بهره مندی از حجم در حال گسترش داده های کسب و کار خود رو به رو هستند. پایتون نقطه عطفی برای سازمان ها می باشد تا از طریق همکاری تحلیلگران، دانشمندان داده، مهندسان داده و توسعه دهندگان به توسعه برنامه های تعاملی پرداخته و از داده ها در عمل استفاده نمایند.
انعطاف پذیری، عملکرد عالی و سرعت پایتون برای کسب و کارهایی که در پی بکارگیری عملیاتی قدرت یادگیری ماشین برای بهره مندی از بینش های ارزشمند داده ها هستند، قابل چشم پوشی نیست.
جمع بندی
در پایان، به عنوان جمع بندی، فهرستی از مزیت های پایتون برای پروژه های سازمانی مطرح میگردد:
یادگیری و خوانایی آسان:
پایتون دارای سینتکس ساده و شهودی است که آن را به یک زبان عالی هم برای مبتدیان و هم برای توسعه دهندگان حرفه ای تبدیل می کند.
تنوع و گستردگی کاربردها:
پایتون زبانی قدرتمند با امکان بکارگیری برای طیف گسترده ای از کاربردها شامل توسعه وب، آنالیز داده، محاسبات علمی، هوش مصنوعی، یادگیری ماشین و غیره می باشد.
اکوسیستم گسترده:
پایتون دارای یک انجمن فعال و پویا بوده و کتابخانه ها و ابزارهای متعددی دارد که تقریبا هر امر قابل تصوری را تحقق میبخشد. این اکوسیستم گسترده، موجب صرفه جویی در زمان توسعه و استفاده مجدد از کد میگردد.
سازگاری با پلتفرم های مختلف:
پایتون در سیستم عامل های مختلف همچون ویندوز، لینوکس و مک او اس در دسترس است که امکان توسعه اپلیکیشن هایی را مهیا میکند که محدود به یک پلتفرم خاص نیستند.
امکان یکپارچه سازی:
پایتون به سادگی با سایر زبان ها همچون C، C++ و جاوا یکپارچه می شود. این امر امکان استفاده از کدهای موجود در سایر زبان دیگر را فراهم میکند و تطبیق پذیری را بهبود میبخشد.
بهره وری و سرعت:
سادگی زبان پایتون و انتزاع های سطح بالا به توسعه دهندگان این امکان را میدهد تا کدنویسی را با سرعت بالاتر و خطوط کد کمتر نسبت به سایر زبان ها انجام دهند. این امر موجب افزایش بهره وری و چرخه های سریع تر برنامه نویسی میگردد.
انجمن و پشتیبانی قدرتمند:
پایتون دارای یک انجمن بزرگ و فعال از توسعه دهندگان است که فعالانه در رشد و توسعه آن مشارکت داشته، پشتیبانی و تبادل دانش انجام میدهند. این موضوع دسترسی به منابع کمکی جهت حل سریع مشکلات را تسهیل می نماید.
مقیاس پذیری:
پایتون با ارائه فریمورک های مختلف همچون Django و Flask، توسعه وب اپلیکیشن های قدرتمند و مقیاس پذیر را امکان پذیر میکند. بدین ترتیب سازمان ها میتوانند بارکاری را با گسترش نیازهایشان مدیریت نماید.
صرفه جویی در هزینه:
پایتون اپن سورس است بدین معنی که استفاده از آن کاملا رایگان است. این موضوع می تواند تاثیر قابل توجهی در کاهش هزینه های توسعه نرم افزار برای سازمان ها داشته باشد.
چشم انداز ماندگار:
محبوبیت و بکارگیری پایتون به سرعت در حال افزایش است. پایتون به عنوان یکی از زبان های برجسته در حوزه هایی همچون دیتاساینس و یادگیری ماشین ظاهر شده است که آینده آن را تضمین میکند.
دکتر مصطفی جهانگشای رضائی
استاد گروه مهندسی صنایع دانشگاه صنعتی | هوش مصنوعی در کسب و کار